Obturație de canal – ce este, cum se realizează și de ce este importantă

Obturație de canal, cunoscută și sub numele de tratament endodontic, este o procedură stomatologică complexă și necesară atunci când nervul unui dinte este afectat sau infectat. Deși poate părea intimidantă, această procedură poate să salveze dintelui afectat și să prevină complicații mai grave ale infecției, precum abcesele dentare sau pierderea dintelui. În acest articol, vom discuta despre ce este obturația de canal, cum se realizează și de ce este importantă pentru sănătatea dentară.

obturația

Ce este obturația de canal?

Obturație de canal, cunoscută și sub numele de tratament endodontic, este o procedură stomatologică complexă și necesară atunci când nervul unui dinte este afectat sau infectat. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă de fapt un tratament de canal, trebuie să cunoaștem anatomia unui dinte.

În interiorul dintelui, sub smalț (cel mai dur țesut din organism) și dentină se află un țesut moale – pulpa dentară, denumită popular și nerv. Aceasta este formată, pe lângă nerv, din vase de sânge și țesut conjunctiv. Pulpa este extrem de importantă în timpul creșterii unui dinte. Însă, odată ce un dinte devine complet matur, acesta poate supraviețui fără pulpă, deoarece el continuă să fie hrănit de țesuturile înconjurătoare.

Atunci când pulpa dentară este infectată de bacteriile ce pătrund până în camera pulpară, se impune tratamentul endodontic, pentru a menține dintele pe arcadă și pentru a ne bucura de o bună sănătate orală. Practic, procedura implică curățarea canalelor din interiorul rădăcinii unui dinte și devitalizarea acestuia, prin îndepărtarea țesutului conjunctiv și a pulpei infectate.

Deși poate părea intimidantă, această procedură poate să salveze dintelui afectat și să prevină complicații mai grave ale infecției, precum abcesele dentare sau pierderea dintelui. Obturația de canal este extrem de importantă pentru sănătatea dentară, de aceea trebuie să fim conștienți de ce presupune această procedură și să fim deschiși să o realizăm dacă este cazul.

Care este procedura obturației de canal?

O obturație de canal, este o procedură complexă care poate dura între una și trei ore, în funcție de gradul de deteriorare al dintelui și de complexitatea canalului dentar. Înainte de a efectua tratamentul de canal, medicul specialist endodont va avea nevoie de o radiografie pentru a determina gradul de deteriorare și a se asigura că tratamentul este necesar.

Procedura de obturație de canal constă în mai mulți pași. În primul rând, medicul stomatolog va administra anestezie locală pentru a „adormi” zona afectată și pentru a reduce durerea și disconfortul. Apoi, dintele va fi izolat cu ajutorul unui dispozitiv special numit diga dentară pentru a menține uscat în timpul intervenției.

Următorul pas constă în crearea unui spațiu de acces către camera pulpară și canalele radiculare cu ajutorul frezei dentare. Apoi, medicul stomatolog va îndepărta țesutul moale și nervul din interiorul canalului și va efectua o pulpectomie, care constă în îndepărtarea nervului dentar, restul dintelui fiind lăsat intact.

După aceea, medicul stomatolog va curăța și dezinfecta canalul dentar pentru a elimina bacteriile și alte impurități care pot duce la infecții. Camera pulpară și canalele radiculare sunt curățate, dezinfectate, uscate și remodelate, pentru a permite umplerea cu material obturant.

Medicul stomatolog va umple canalul cu un material special și va sigila gaura din dinte cu un material de obturație permanent. După umplerea canalelor, se va aplica o plombă temporară care să sigileze dintele și să prevină reinfectarea acestuia. În final, poate fi necesară restaurarea dintelui cu o coroană dentară sau un alt tip de proteză.

Ce trebuie să faci după o obturație de canal

După efectuarea tratamentului de canal, îngrijirea dentară trebuie să fie împărțită în trei etape distincte: imediat după procedură, în zilele următoare și în viitor.

În primele ore după o obturație de canal, este posibil să aveți senzația de amorțeală în gură, iar pentru a evita disconfortul, trebuie să evitați alimentele tari sau băuturile prea calde sau prea reci.

În următoarele zile, trebuie să acordați o atenție sporită igienei orale, să alegeți alimente mai moi și să mestecați pe partea opusă a dintelui tratat. De obicei, orice durere postoperatorie este de scurtă durată și se poate ameliora în câteva zile.

La Al tău zâmbet, te încurajăm îți să programezi vizite periodice la medicul stomatolog pentru a-ți menține sănătatea dentară pe termen lung și pentru a preveni problemele viitoare. Cabinetul nostru oferă servicii de calitate, iar medicul nostru stomatolog te va ghida și îți va oferi sfaturi utile pentru a-ți menține zâmbetul sănătos și strălucitor.

Sfaturi pentru igienă după o obturație de canal

https://altauzambet.ro/programari-online-stomatolog/Scopul principal al tratamentului de canal este de a salva dintelul afectat de carie sau de alte probleme dentare. Însă, în cazul în care deteriorarea este prea mare sau smalțul este prea fragil, tratamentul de canal nu poate fi efectuat cu succes, ceea ce poate duce la pierderea dintelui.

De asemenea, dacă tratamentul de canal nu este efectuat corespunzător, poate exista riscul reapariției infecției la nivelul rădăcinii dintelui. În aceste cazuri, este necesară o restaurare finală a dintelui cu ajutorul unei coroane dentare pentru a preveni reinfecția.

Deși, într-un procent foarte mic de cazuri, există riscul de decolorare a dintelui tratat după un tratament de canal, este important să se ia în considerare o serie de măsuri de igienă orală pentru menținerea sănătății dentare. Astfel, pacientul trebuie să își perieze dinții de două ori pe zi, timp de două minute, să folosească ața dentară și să utilizeze o apă de gură cu efect antiseptic. De asemenea, pentru a preveni apariția altor probleme dentare, este recomandată, și subliniam acest aspect o vizită periodică la medicul stomatolog, care poate oferi sfaturi și îndrumări cu privire la menținerea unei igiene orale corespunzătoare.

Vă încurajăm să nu ezitați să ne contactați pentru orice problemă sau durere resimțită după sau în timpul tratamentului de canal. Echipa noastră de medici stomatologi de la Al tău zâmbet vă stă la dispoziție cu sfaturi și îndrumări, pentru a vă asigura confortul și sănătatea dentară de lungă durată. Continuarea vizitelor periodice la cabinetul nostru este esențială pentru a menține sănătatea dentară și pentru prevenirea problemelor viitoare. Vă mulțumim că ați ales să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră orală alături de noi.

Wählen Sie den/die Molar(en) aus, der/die Probleme hat/haben?

Wählen Sie den/die Molar(en) aus, der/die Probleme hat/haben?

1 2 3 4 5 6 7 8 8 8 8 7 7 7 6 6 6 5 5 5 4 4 4 3 3 3 2 2 2 1 1 1
x

Termin anfragen

Selecteaza molarul/molarii care au probleme?

Selecteaza molarul/molarii care au probleme?

1 2 3 4 5 6 7 8 8 8 8 7 7 7 6 6 6 5 5 5 4 4 4 3 3 3 2 2 2 1 1 1
x

Solicita o programare

implanturi dentare, cabinet implanturi dentare, clinica implanturi dentare Timisoara

Zahnarztpraxis

Fühlen Sie sich wohl und sicherWenn ein zahnärztlicher Eingriff notwendig ist, fühlen Sie sich besser, wenn Sie von einem Zahnarzt und einem Team behandelt werden, das Sie bereits kennen und dem Sie vertrauen. In unserer Zahnarztpraxis legen wir nicht nur Wert auf hervorragende Leistungen und erstklassige Ergebnisse. Wir wissen, dass chirurgische Eingriffe Ängste auslösen können. Dank Inhalationssedierung, verbesserten Sicherheitsverfahren und unserem freundlichen Team werden Sie sich vor, während und nach Ihrer Zahnextraktion oder Implantation rundum wohlfühlen.Leistungen:Weisheitszahnentfernung Zahnimplantate.

Kosmetische Zahnmedizin

Ihr kosmetischer Zahnarzt kann Ihnen helfen, das Aussehen eines Zahns und des umgebenden Zahnfleischs zu verbessern oder ein komplettes Lächeln zu erreichen. Egal, ob Sie Ihre Zähne aufhellen oder begradigen oder einen fehlenden Zahn ersetzen möchten, unsere Ärzte machen es möglich.Leistungen:Zahnaufhellung Dental Veneers Bonding – Ästhetische Zahnkorrektur Smile Makeover.

Allgemeine Zahnmedizin

Die allgemeine Zahnheilkunde umfasst die Diagnose, Behandlung und das Management Ihrer oralen Gesundheitsbedürfnisse, die sich direkt auf Ihre allgemeine Gesundheit auswirken. Als Zahnärzte für Allgemein- und Familienmedizin führen unsere Ärzte präventive und restaurative Zahnbehandlungen für Sie und Ihre gesamte Familie durch, auch für Ihre Kleinen! Umfassende zahnärztliche Untersuchung Zahnreinigung (Zahnhygiene) Zahnärztliche Notfälle Hohlraumfüllungen, Füllungen, Füllungen Zahnkronen Zahnbrücken Zahnprothesen Mundschutz Wurzelbehandlung (Endodontie) Zahnfleischrückgang Sedierungszahnmedizin.

implanturi dentare, cabinet implanturi dentare, clinica implanturi dentare Timisoara

Chirurgie dentară

Simțiți-vă confortabil și încrezătorAtunci când este necesară o intervenție chirurgicală dentară, vă veți simți mai bine dacă sunteți tratat de un medic stomatolog și de o echipă pe care îi cunoașteți deja și în care aveți încredere. La cabinetul nostru stomatologic, atenția la excelență și rezultatele de clasă mondială nu sunt singurele noastre priorități. Știm că procedurile chirurgicale pot provoca anxietate. Datorită sedării prin inhalare, procedurilor de siguranță îmbunătățite și a echipei noastre prietenoase, vă veți simți complet confortabil înainte, în timpul și după procedura de extractie sau implant dentar.Servicii: Extracția măselelor de minte Implanturi dentare.

Cosmetica dentară

Medicul stomatolog estetician vă poate ajuta să reparați aspectul unui dinte și al gingiei înconjurătoare sau să realizați o schimbare completă a zâmbetului. Fie că doriți să vă albiți sau să vă îndreptați dinții sau să înlocuiți un dinte lipsă, medicii nostri realizeaza acest lucru.Servicii: Albirea dinților Fațete dentare Bonding – Corecția estetică a dinților Smile Makeover.

cabinet stomatologic, albire de dinti timisoara, albire dinti timisoara, albire dinti, stomatolog albire dinti profesionala

Stomatologie generală

Stomatologia generală implică diagnosticarea, tratamentul și gestionarea nevoilor dumneavoastră de îngrijire a sănătății orale care afectează în mod direct sănătatea dumneavoastră generală. În calitate de medici dentiști generaliști și de familie, medicii noștri vor efectua îngrijiri dentare preventive și restaurative pentru dumneavoastră și întreaga familie, inclusiv pentru cei mici! Examinare dentară completă Curățarea dinților (igienă dentară) Urgențe dentare Umplerea cavității, obturatii, plombe Coroane dentare Punți dentare Proteze dentare Protecție bucală Tratament de canal (Endodonție) Recesiunea gingivală Sedare stomatologică.